top of page
חינוך זה כל הסיפור
שמי פזית הנאמן, ואני פוגשת את העולם במספר כובעים: אמא ורעיה, 'אמא מיוחדת' ואשת חינוך. ניהלתי שנים ארוכות גן ילדים, שקיבל לשורותיו ילדים בעלי התמודדויות מגוונות, עשיתי את המירב והמיטב על מנת להכיל את כולם. אני מאמינה בהכלה על פני שילוב, מהסיבה שבהכלה כל ילד יכול להישאר הוא על חוזקותיו וחולשותיו, ואילו בשילוב החלש נשרך אחר הרוב שקובע את הכיון, הקצב והנושא.
לתפיסתי, לכל ילד יש מה לתרום לקבוצה, כל ילד יכול להיות חזק ומוביל בתחומו.

בנוסף, אני מאמינה בכל ליבי, שחברת הילדים טובה מעיקרה, אלא שכלל הילדים, גם אלה שנראים בעינינו כחזקים, נמצאים יום יום במסע חייהם ויש בו חששות ודאגות, פחדים וטרדות, גם אם אין זה בולט לעינינו. כל ילד נאמן לדרכו בעולם, עמל על הצלחתו, על היותו אהוב ומקובל. ילדים 'עובדים' קשה במהלך יומם, ומכאן שקל להם 'לפספס' אחרים המתקשים בסביבתם, ועוד יותר קשה להם להכיל. הדבר המשמעותי החסר להם, בעיני, הוא ידע אודות אנשים מיוחדים. הם יראו אותם לעיתים ברחוב ואולי אפילו במשפחה, אך לרוב אינם פוגשים/מדברים/מביטים בעיניהם/פותחים את ליבם אליהם, ומכאן נובע החוסר בהכרות, הבנה, חיבור, אמפתיה ושאר מרכיבים המשפיעים טוב... ובפועל, פעמים רבות בהיעדר כל הטוב, יבטאו בדיוק את ההיפך: ילעגו, יצחקו להם, יציקו.
תכנית ההכלה שיצרתי ועברה פיילוט בביה"ס ביכורים המכיל בתל אביב, חוזרת לבסיס, להכרות עם הלקויות השונות הקיימות סביבנו, לחשיפה אליהן, להתנסות בעצמנו בקשיים תוך כדי משחק, להתמודדויות הרגשיות והפיזיות עם הקשיים... בדרך של שיחה, שיתוף, משחק וצפייה בקטעי אודיו קצרים, הילדים נפתחים ומשתפים מחייהם ומסביבתם הקרובה, נהנים, צוחקים ועושים צעד ועוד :) צעד לקראת השונה מהם, שבמהלך השיעור מתגלה כהרבה יותר דומה מכפי שחשבו

:לקויות אותן נלמד להכיר
אוטיזם, קשיים רגשיים, אספרגר, וויסות חושי, קשיים שפתיים, טורט, סי פי, לבקנות, adhd, לקות ראיה, לקות שמיעה

דוגמאות לנושאים בהם נדון ונעמיק
מילים בהן נשתמש על מנת להפכן לחלק משפת היומיום שלנו: אמפתיה, הכלה, קבלה, ראיית האחר, קבלת השונות, הקשבה, הבנה, עידוד, נתינה, סליחה, חרטה, עלבון, פגיעה, נשימה, גישור, חיבור, עזרה, דחיה...... ועוד

דרכי הוראה:
במליאה נשוחח ונזמין ילדים לשתף במחשבות, דעות, סיפורים..
נשחק משחקים פיזיים, בהם חוש או חוזקה פיזית יאסרו, כך שהילדים ידרשו למחשבה ויצירתיות, והמשחק יהפוך מאתגר ומעניין יותר.
נמחיש רעיונות ונחשוף את הילדים "לעולמות" הרחוקים מהם, על ידי סרטונים ותמונות.
נשתמש בפאזלים, המחזות, שירים מוכרים וכאלה שנחבר בעצמנו, כדי לחבר את הלומדים באופן עמוק לתחום החשוב הזה שנקרא גם: קבלת השונה.
אני רוצה להצטרף לתכנית ההכלה שלך
bottom of page